Entry: Pergilah Sepi - Fauziah Ashari Saturday, August 14, 2004



"Bila kegirangan singgah di hati, kesepian terus berlalu pergi."



Pergilah Sepi ialah karya sulung Fauziah Ashari, seorang penulis muda yang mula meningkat naik dalam dunia penulisan novel popular. Plot ceritanya ringkas - Afiqah mengahwini Shafiq setelah ditangkap basah. Tiada dalam perancangan dua pihak yang mereka akan berkahwin. Afiqah tidak dapat menerima hakikat yang dia berkahwin dengan lelaki yang sebenarnya teman lelaki kawan serumahnya. Marah berbekam di hati.

Olahan segar Fauziah Ashari dalam Pergilah Sepi mungkin menjadi titik tolak penglibatannya dalam dunia penulisan. Mungkin ini juga merupakan antara faktor utama novel-novel Fauziah Ashari diminati ramai. Gaya penulisannya yang bersahaja dan penggunaan bahasa yang mudah difahami lebih diminati oleh pembaca pada amnya. Seperti novel-novelnya yang lain, Pergilah Sepi juga sesuai untuk bacaan ringan di masa lapang.

Rating:***1/2

   42 comments

Moncler Lover
September 27, 2012   10:14 AM PDT
 
I like ANMJ on FB & just subscribed to the email feed! :),218767,http://novelcintamelayu.blogdrive.com/archive/9.html
belstaff outlet
June 28, 2012   09:14 PM PDT
 
So cute! I already like you on FB and also get your posts on Google Reader. :),554310,http://novelcintamelayu.blogdrive.com/archive/9.html
belstaff outlet
June 28, 2012   09:13 PM PDT
 
well this blog is great i love reading your articles.,777599,http://novelcintamelayu.blogdrive.com/archive/9.html
maszael
July 5, 2011   09:29 AM PDT
 
ada sapa2 nak jual novel nie x...email kt sayer yer......maszael@yahoo.com
rohani hasbie
May 30, 2011   10:37 AM PDT
 
sy suka novel nih. tp sy bce dr novel my fren,sy bace 7thun yg lepas.sy nak beli dr dorg tp suma xnak jual kat sy...ada ta novel nih ? sy nak beli pls.... pls emel kat sy ladyhasbie@yahoo.com...
kim
March 13, 2010   02:45 PM PST
 
saya minat sangat karya noveler nie..
saya harap sangat karya pertama beliau iaitu Pergilah Sepi dicetak lagi...
tapi dalam versi b.m..
saya cari novel ini tapi juz in versi b.i...
Far Away..
zai
March 3, 2010   08:34 AM PST
 
ada lagi tak jual buku nie? katmana boleh dapat yer? buku yang dalam simpanan saya ada orang pinjam tak pulang2
ila_neerza@yahoo.com
January 21, 2010   03:28 PM PST
 
ni novel pertama saya baca.. tp x da duit nak beli.. sbb masih sekolah lg.. sekarang wlau masih belajar mampu la jugak.. hehe.. sy suka la sangat novel nei.. masih ingat walau dah lama sy baca... jd sy ingat nak beli novel nei.. tp x jual lg.. jd sape yg nak jual pada saya.. tolong eee.
Name
October 21, 2009   02:29 PM PDT
 
memg 0mbak rindu besh gle.
ntah bape kali da bace.
tak pwas p0wn.
besh gle.
r0mantik.
stiap kali bace tade satu page p0wn skip.
smua part besh.
+)
hanna
August 7, 2009   03:21 PM PDT
 
ble ek,,fauziah ashari nak kua novel bru???dah lame sy tggu nie...
wawa
June 23, 2009   10:48 PM PDT
 
buat semua...sy baru saja habis bace rindu di kalbu karya durrah fatiha..best gak citer tu..sy rindu nak bace buku pergilah sepi lagi..sy cume ingat time tu sy dlm tingktan 2,kalau sape2 boleh share dgn sy kt mane nak cr buku tu lagi,harap dapat ler...sy sungguh ingin nak memiliki buku tu...
wawa
June 23, 2009   10:45 PM PDT
 
buat semua...sy baru saja habis bace rindu di kalbu karya durrah fatiha..best gak citer tu..sy rindu nak bace buku pergilah sepi lagi..sy cume ingat time tu sy dlm tingktan 2,kalau sape2 boleh share dgn sy kt mane nak cr buku tu lagi,harap dapat ler...sy sungguh ingin nak memiliki buku tu...
deni_59
November 24, 2008   05:33 PM PST
 
saya pun suker giler baca buku 'ombak rindu'.......xingat bape kali saya repeat.
sambungan die 'cinta tiada akhirnya' pun baru je selesai mlm td.....uhuhuhu....sedih giler:'(
kalau suami sebaik harriz betul2 wujud alangkah bahagianyer jd suri hidup die....
mikayla
November 23, 2008   10:25 PM PST
 
ombak rindu memang best...jalan cerita yg menarik.bagi saya ombak
rindu the best novel pernah saya baca n I harap next novel best lagi tau..
Farhana
August 1, 2008   01:49 AM PDT
 
SALAM...to the noveler...hihi...tau x ape tjuk smbungan novel bicara hati?? damya hanna punye...gtau aku please...da kemaruk gler ni...*oopppss...sori...terlencong tp da alang2 baik tnye tros...sape2 yg tau ni email ak...yypink_perdana@yahoo.com.my...;please33 tolg bgtau aku..
Farhana
August 1, 2008   01:46 AM PDT
 
ala...knp ombak rindu ada smbungan??? mlsnyeee....nk g cari.apape pon...all the best kak jee..
nur86
July 30, 2008   11:46 PM PDT
 
assalamualaikum kak.. nur minat hasil tulisan akak.. em.. nur pun baru berjinak2 tulis novel awal remaja.. doakan nur ye kak.. nur pun doakan akak berjaya.. amin...
ida.P.gudang
December 6, 2007   07:19 AM PST
 
Best la cerita ombak rindu 2....sekarang rasanya sambungannya novel" cinta tiada akhirnya" kan???baru skarang kite tau bcos my friend yg bagitau...best giler cerita yg akak karang...slamat berjaya kak><
ida
December 5, 2007   01:33 PM PST
 
novel nie bestzzz giler la kan!actually sy pinjam novel ombak rindu nie pun dr library skolah...dh bnyk kl sy pnjm...menarikkan crite dye..akak..ble lg nk terbit novel bru...??><huhuu
zira
November 14, 2007   01:36 PM PST
 
novel2 akak mmg sumenye best2......sumenye sy baca tau... satu hari nnt nk jad mcm akak...
edriena
September 30, 2007   10:51 PM PDT
 
ombak rindu mmg best.smpai kuar2 airmata..tp cinta tiada akhirnya btl2 mengecewakan..
Name
September 17, 2007   03:59 PM PDT
 
Ombak Rindu best sangat22 .Suppose x dok sambungan buat spoil je.....Jangan Mare yea.
izzah
March 23, 2007   04:40 PM PDT
 
suma novel kak jee mmg bez.
cuma cinta tiada akhirnya je yang mcm x brape bez sgt.novel ombak rindu x sepatutnya ada sambungan.
ada suma novel kak jee.
su
March 16, 2007   08:19 PM PDT
 
kak jee...bila nak terbit novel baru? cerita cinta tiada akhirnya memang best sgt,boleh tak sambung kisahnya? x syok la heroin dia hilang ingatan,mcm tergantung ajer jalan cerita nyer!!!!
ieda
February 22, 2007   12:00 AM PST
 
kak jee merupakan penulis kegemaran sy. dari pergilah sepi sampai cinta tiada akhirnya sume sy dh baca. plg best of coursela ombak rndu ngn smbgnnye, cinta tiada akhirnya.xnk smbg lg ke ksh cinta izzah & hariz??xbestla izzah hlg ingatan gitu je..kak jee de trbit latest novel x??sy tercari-cari gak tp hampa coz xjmpe pun novel terbaru dr kak jee. ape2pun u r de bestla kak jee..chayuk2..teruskan berkarya ya!!
Deeyana Tasha
February 6, 2007   01:35 AM PST
 
Novel ni mmg best.. Tp sume novel Kak Jee mmg best2.. Bile nk kua novel baru? tiap kali g kdai buku mst nk cr novel br Kak Jee tp kua ngn perasaan hampa bile xde novel br.. So cpt2la kua kn novel br ye.. Slamat Maju Jaya..
azura
January 29, 2007   06:02 PM PST
 
HM....NOVEL PERGILAH SEPI RASANYA SATU2NYA NOVEL PENULISAN FAUZIAH ASHARI YANG X BEST SIKIT....AKU BOSAN DARI BAB SATU SAMPAILAH KE BAB 22 BARU RASA BEST SIKIT....TAPI MAYBE SEBAB BARU PERTAMA KALI MENULIS AGAKNYA....SEBAB NOVEL YANG KEDUA MEMANG BETUL2 BEST....YANG KETIGA PUN OK....TULISLAH YANG KE EMPAT PULAK.....
Namedina
January 6, 2007   02:14 PM PST
 
fauziah ashaari mmg best giler tahap nkk mati...start bace novel pn dgn buku ombak rindu...sume novel kak jee mmg best la...keenakan x terkate...smoge kak jee terus menulis coz sy akan bace sume hasil penulisannye...cayoo!!!!!
syira zul
December 3, 2006   08:55 PM PST
 
askum.....saya sangat sukakan karya fauziah ashari.... semua novelnya best2....pergilah sepi, ombak rindu, setia menanti, cinta tiada akhirnya dan duri...... semuanya best...... harap2 nanti keluarkanlah novel baru lagi ek......
june
September 29, 2006   07:55 PM PDT
 
can u all let me know yang mane satu novel terbaru, i ni main sambar aje apa yang ada kat rak buku mph tu nak tanya staff kat mph kisian dia org macam malas nak layan aku,
deq nor
September 21, 2006   11:27 AM PDT
 
saya dah baca semua buku yang ditulis oleh fauziah ashaari....sekarang saya masih menunggu keluaran buku yang baru....bile la nak keluar
zie
July 9, 2006   01:57 PM PDT
 
Assalamualaikum.. saya minat membaca penulisan fauziah..ombak rindu lebih dari 10 kali sya baca.
Name:are-deq
April 18, 2006   01:54 PM PDT
 
Buku ni memang best giler,x jemu baca,da dekat 8x bace.harap novel yang akan datang juga akan bertambah menarik.
helina
January 11, 2006   05:37 PM PST
 
still, i think her best yet novel is setia menanti.
asya
November 27, 2005   10:46 AM PST
 
saya dah baca banyak kali novel ini. di sebabkan novel ini lah saya menjadi begitu minat untk membaca novel. olahan cerita yang begitu baik walaupun pd mula cerita agak bad ckit. tapi masa bab 21 tu, rasa macam di awang-awangan. best to you kak jee.
Sara
September 10, 2005   04:43 PM PDT
 
Saya rasa novel Pergilah Sepi bestlah jugak. Berdasarkan komen yang saya dengar ramai yang agak kecewa terhadap novel ini . Jadi saya ada satu cadangan supaya jalan cerita novel ini disambung lagi seperti karya Sharifah Abu Salem dalam novel Tak Semanis Impian yg. merupakan kesinambungan daripada novel Tak Seindah Mimpi. Saya haraf penulis dapat memahami maksud saya.
iza^_^
April 14, 2005   10:58 AM PDT
 
boleh dikatakn ok dan mampu maju serta melangkah lebih jauh dalam bidang ini jika di lihat dari novel pertama untuk penulis ini
khai_nisa
February 3, 2005   04:01 PM PST
 
karya fauziah ashaari yang paling best
Liza
February 2, 2005   08:36 AM PST
 
Ha.. i dah baca tiga kali, memang best bila part Shafiq nak approach Ega. Tapi kurang minat nak baca beginning of the story, banyak melencong ke arah lain.
adriyana ting
December 28, 2004   06:41 PM PST
 
yep,novel nie agak mengecewakan. Tapi ditahap ok.
fan_goldenrose
December 28, 2004   11:18 AM PST
 
buku ni 10 kali saya baca. memang best.
Em
December 21, 2004   12:40 PM PST
 
Buku pertama by Fauziah Ashari yang saya baca ialah Ombak Rindu. Mungkin kerana Ombak Rindu yang meninggalkan banyak kesan dan perasaan yang pelbagai, saya rasa sedikit kecewa dengan Pergilah Sepi. Mungkin kerana jalan ceritanya yang agak perlahan di awal buku. Walaubagaimanapun saya tetap akan membaca karya Fauziah Ashari.

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments