Entry: Ombak Rindu - Fauziah Ashari Saturday, July 31, 2004



"Rinduku umpama ombak yang tidak berhenti, Kasihmu bagai pantai yang setia menanti."




Ombak Rindu ialah karya kedua Fauziah Ashari selepas novel sulungnya dengan Alaf 21 iaitu Pergilah Sepi. Gaya penulisan Fauziah Ashari yang senang diikuti mungkin menjadi titik tolak meningkatnya populariti penulis ini.

Kalau diikutkan realistiknya, jarang seorang lelaki mengahwini perempuan simpanannya kecuali jika memang jodoh mereka kuat. Tapi, dalam Ombak Rindu , ceritanya bermula apabila seorang lelaki yang kaya meniduri seorang perempuan, Izzah, yang dijual oleh bapa saudaranya untuk menebus hutang dan kemudiannya mengahwini Izzah apabila dipujuk rayu oleh Izzah untuk menyelamatkan maruahnya. Perkahwinan rahsia ini tanpa disedari menanamkan bibit-bibit cinta Hariz kepada Izzah. Konflik demi konflik wujud dalam novel ini. Kehadiran orang ketiga Milla, mencetuskan kekeliruan dan merupakan satu ujian kepada perkahwinan Hariz dan Izzah.

Kekuatan cerita ini sebenarnya terletak kepada watak Izzah itu sendiri. Ketabahan Izzah dalam menempuhi pelbagai ujian yang datang menghidupkan Ombak Rindu. Novel ini sesuai untuk bacaan ringan di masa lapang. Kalau fikiran tengah berserabut, bolehlah capai novel Ombak Rindu dan bergolek-golek di atas kerusi malas atau katil yang empuk.

Rating: ***1/2 (OK)

   112 comments

adie
September 30, 2011   01:05 PM PDT
 
sy suka novel fauziah ashaari.smu novel best.sy setuju ombak rindu difilemkan kalau pelakon tu :

hariz:aaron aziz / remy ishak

izzah: eja / vanida imran / rita rudaini

mila: dynaz / fasha sandha /fazura
zarrina
January 10, 2011   08:52 PM PST
 
akak adakah cerita ombak rindu tu kisah benar?
DANIA...
April 29, 2010   12:35 PM PDT
 
Semua kisah izzah & hariz sy ikuti...
dari 'OMBAK RINDU',....'CINTA TIADA AKHIRNYA'...hinggalah RINDU CINTA KU........
smuaya novel 2 memberi kesan kepada siapa yg membacanya...
terima kasik kpd fauziah ashari....
shikin
March 23, 2010   03:37 PM PDT
 
salam..novel2 fauziah ashari memg best..hmpir semua novel beliau saya jdkan koleksi..novel terbaru akak tjuk matahari cerah lagi 2,bst sgt..sy amat suka gaya penulisan akak..byk nilai2 murni yg terdpt dlm nvl akak terutma nvl duri dn matahri cerah lg..hrp2 nvl2 nie ada sambgn..i love your story very much..
nadiah
February 22, 2010   07:23 AM PST
 
bru abis bc triologi ombak rindu...rindu cintaku. dlm ms satu ari, sy dah abiskan smuanya. memng best sgt...rindu cintaku mmbuatkn sy trtnya2 apa yg akn trjadi kpd rumhtangga hariz dan izzah...tp bila tinggal bebrapa helaian utk tamat, rasa syang plak...x puas utk mmbaca kisah hidup mreka...thniah kpd fauziah ashaari krn brjaya menggarap kisah yg begitu menarik skali...
mimie
February 8, 2010   03:28 PM PST
 
best sgt, rasa macam nak jadi izzah.hehe
aqlisya
January 8, 2010   08:34 PM PST
 
mmg best giler citer ni...sebab saya mmg minat citer2 yang kena kawin bkn atas kehendak sendiri....kak fauziah terbitkn lagi tau kisah yang kena kawin paksa....saya mesti akan cari.....mmg la mula2 kena dera,x disayangi,x diberikn perhatian dan bnyk agi arr.....tapi akhirnya diaorg bahagia jugak akhirnya....betul x???cita2 ingin menjadi penulis novel....mmg minat saya pada bidang penulisan....penulisan saya a....tapi yg kesiannyer yg bapa saudara dia jual dia...nasib baiklh dia didapati oleh hariz...klau x, mmg x selamat dan dia x kn keluar dari tempat itu......
dahlya
December 12, 2009   02:03 PM PST
 
hmm..da bce cinta tiada akhirnya,cme blm bce ombak rndu n rndu cintaku...x tau lak ade smbungannyer...erm..i think..pelakon2 ni x d yg sesuai ngn watak hariz n izzah la...
HERMIONE GRANGER
October 28, 2009   03:09 PM PDT
 
mana blh eja dgn erra jadi izzah...dorang dh tua,x sesuai bwk watak izzah yg dr umur 19 smpai 26....
cadangan sy...
HARIZ-AARON AZIZ
IZAAH-DIANA DANIEL
MILA-NORA DANISH/MAYA KARIN/FAZURA/FASHA SANDA
DATUK SUFFIAH-AZEAN IRDAWATY
Nia
May 27, 2009   01:20 PM PDT
 
Memang BEST!!Saya baca Cinta Tiada Akhirnya berulang kali. Saya kagum dgn watak Izzah dlm Cinta Tiada Akhirnya, kesetiaan & taat izzah pada hariz, hingga saya terbawa2 k dlm kehidupan saya, menjadikan saya menghargai suami saya. Sambungan novel tu RINDU CINTAKU YER??
h
April 17, 2009   11:30 AM PDT
 
novel terbaru fauziah apa ek? lama x beli novel. coz x touch mcm ombak rindu
iffah
January 25, 2009   02:33 AM PST
 
ombak rindu novel p'tama yg aku bc slm idup aku ni...n start dr situ lah aku jd pencinta novel....tgk penangan ombak rindu??hebat kan...erm...wkt 2 umur aku lbh kurang 12 thn 7 bln n skrg umur aku 18 thn 8 bln...selama 2, dh mcm2 novel aku bc...tp ombak rindu tetap d ati...dah brp byk air mata aku menangisi nasib izzah n hariz...dari hariz jahat smpi jd abg aji lah aku ikut cite ni...last2 bahagia jg...bagus lah cite ni...x boring n pnh suspens...bakat fauziah ashari mmg x blh deny...so, teruslah b'karya...sy sentiasa menyokong penulis2 novel kat malaysia ni...chaiyOk
Samsiah
January 21, 2009   10:48 PM PST
 
Saya rakyat Singapura. Bagaimana saya boleh mendapatkan novel tersebut? Saya dah cuba mencari di kedai buku di singapura tetapi gagal. Harap anda dapat membantu kerana saya inginkan sangat-sangat novel tersebut. Terimakasih.
isz
December 10, 2008   02:25 PM PST
 
novel ombak rindu best yg teramat huhu..nilah novel yg kedua pnh aku bc dalam hidup aku..dah baca 2x pon xboring sbb sememangnyer besh
yusnita bt mohd yunos
December 5, 2008   11:47 AM PST
 
tahniah fauziah coz you dah hasilkan sesuatu yang 'berkesan' untuk dihayati dan diteladani....moga terus maju jaya...terima kasih juga atas kerjasama sepanjang saya dan kawan2 menyiapkan assigment.jasamu ku kenang
yusnita bt mohd yunos
December 5, 2008   11:46 AM PST
 
tahniah fauziah coz you dah hasilkan sesuatu yang 'berkesan' untuk dihayati dan diteladani....moga terus maju jaya...terima kasih juga atas kerjasama sepanjang saya dan kawan2 menyiapkan assigment.jasamu ku kenang
miera
November 28, 2008   02:21 PM PST
 
tahniah kak fauziah ombak rindu best sangat saya bagi 5 star untuk novel nie..
miera
November 28, 2008   02:21 PM PST
 
tahniah kak fauziah ombak rindu best sangat saya bagi 5 star untuk novel nie..
mikayla
November 23, 2008   10:41 PM PST
 
best giler ombak rindu.kalau boleh nak tahu sipnopsis ombak rindu 2 mesti best jugak kan mcam ombak rindu 1...
sape22
November 8, 2008   04:45 PM PST
 
bleh sye bc sinopsis ombak rndu 2
mica
October 24, 2008   11:48 AM PDT
 
tahniah..kak.saya amat meminati penulisan akak,cuma tu lah..saya amat meminti novel pergilsh sepi dan ombak rindu..yamg lain saya belum baca lagi
sally
October 14, 2008   08:37 PM PDT
 
kepada kak fauziah......... x ada lg ke novel terbaru........
mira
October 8, 2008   09:07 PM PDT
 
memang sronok bca novel kak fauziah tmbah2 novel ombak rindu.jlan cerita dia best sangat sedih pun ada.klau boleh kak fauziah terbitkan lgi novel yg best2.sya jamin semua novel keluaran kak fauziah 100% best...cma sya blum bca lgi sambungan novel ni,rindu cintaku.....

tahniah fauziah ashaari....
mira
October 8, 2008   09:06 PM PDT
 
memang sronok bca novel kak fauziah tmbah2 novel ombak rindu.jlan cerita dia best sangat sedih pun ada.klau boleh kak fauziah terbitkan lgi novel yg best2.sya jamin semua novel keluaran kak fauziah 100% best...cma sya blum bca lgi sambungan novel ni,rindu cintaku.....

tahniah fauziah ashaari....
nur atiqah
September 21, 2008   12:52 PM PDT
 
isshh.....bestnye saya baru habis pereksa UpSr LEPAS abis pereksa tu saya balik terus mintak kat mak saya novel duri.best gilerr.....memang best la terbaik punya harap novel 2 ada sambungannya lagi saya memang minatlah tapi novel 2 saya pinjam dari kwan mak saya termasuk hari ni saya dah baca 4 kali buku tu tapi nanti nak kena pulang balik tolonglah keluarkan novel tu lagi saya surh ayah saya cari tapi tak jumpa pun tolong ye keluarkan novel tu bersama sambungannya ok.....bye onemore nk cakap saya nak bali semua novel yg Fauziah Ashari keluarkan memeang bestlah novel dia/beliau.....
nur atiqah
September 21, 2008   12:52 PM PDT
 
isshh.....bestnye saya baru habis pereksa UpSr LEPAS abis pereksa tu saya balik terus mintak kat mak saya novel duri.best gilerr.....memang best la terbaik punya harap novel 2 ada sambungannya lagi saya memang minatlah tapi novel 2 saya pinjam dari kwan mak saya termasuk hari ni saya dah baca 4 kali buku tu tapi nanti nak kena pulang balik tolonglah keluarkan novel tu lagi saya surh ayah saya cari tapi tak jumpa pun tolong ye keluarkan novel tu bersama sambungannya ok.....bye onemore nk cakap saya nak bali semua novel yg Fauziah Ashari keluarkan memeang bestlah novel dia/beliau.....
nur atiqah
September 21, 2008   12:51 PM PDT
 
isshh.....bestnye saya baru habis pereksa UpSr LEPAS abis pereksa tu saya balik terus mintak kat mak saya novel duri.best gilerr.....memang best la terbaik punya harap novel 2 ada sambungannya lagi saya memang minatlah tapi novel 2 saya pinjam dari kwan mak saya termasuk hari ni saya dah baca 4 kali buku tu tapi nanti nak kena pulang balik tolonglah keluarkan novel tu lagi saya surh ayah saya cari tapi tak jumpa pun tolong ye keluarkan novel tu bersama sambungannya ok.....bye onemore nk cakap saya nak bali semua novel yg Fauziah Ashari keluarkan memeang bestlah novel dia/beliau.....
syera
August 20, 2008   01:36 PM PDT
 
god...i love this novel!!!
seriously...this novel took my breathe away!!
gurlznovel
August 18, 2008   11:14 PM PDT
 
sy form 1..
dan kteorg mint sgt novel nih..
jln cite dier mudah paham..
ikan keli
June 9, 2008   05:45 PM PDT
 
SAYA TAK SETUJU LAH...CADANGAN NOOR..SAYA RASA...


HARIS-HANS ISSAC
IZZAH-ERA FAZIRA
MILA-NASHA AZIZ
DATUK SUFIAN-FUZIAH NAWI

(CADANGAN SJA)



DAN SAYA HARAP ADA SAMBUNGAN LAGI SELEPAS RINDU CINTAKU.......PLEASE...
ikan keli
June 9, 2008   05:45 PM PDT
 
SAYA TAK SETUJU LAH...CADANGAN NOOR..SAYA RASA...


HARIS-HANS ISSAC
IZZAH-ERA FAZIRA
MILA-NASHA AZIZ
DATUK SUFIAN-FUZIAH NAWI

(CADANGAN SJA)



DAN SAYA HARAP ADA SAMBUNGAN LAGI SELEPAS RINDU CINTAKU.......PLEASE...
ikan keli
June 4, 2008   05:09 PM PDT
 
saya suka baca cerita ombak rindu,cinta tiada akhirnya dan rindu cintaku...jalan cerita memang best!! tapi saya ingatkan masa cinta tiada akhir tu mereka bahagia tapi sangkaan saya salah mereka sekali terima gagguan dari pakcik izzah..yang paling terkejut sekali mila ada anak dengan haris...kenapa bukan izzah dulu anak????lepas tu izzah lupa ingatan..dan tiba2 izzah ada kembar.....tapi walaupun ada macam2 rintangan cinta haris tak pernah berubah pada izzah.....saya seronak sangat bila ada sambungan lagi cerita ni...tapi saya geram....kenapa izzah bahagia di ujung cerita...dan kenapa elin meninggal sebelum bagi tau kat izzah...kalau dia bagi tau masa izzah datang umah dia tu...tentu izzah tak lari....tapi kalau ada sambungan lagi tentang izzah dan haris...boleh tak biarkan mereka bahagia sahaja...dan ceritakan kehidupan mereka dengan lebih padat lagi....tambah lagi mereka dah ada anak....mana pulak mereka layan anak mereka sendiri..selama kita cuma tahu meraka jaga anak mila walaupun itu anak haris jugak....tak salahkan kalau biarkan mereka bahagia...boleh kalau nak tambahpun sekadar macam cemburu ke?merajuk ke? cuma saya harap sangat ada sambungan citer ni lagi sebab saya nak tengok mereka bahagia itu je....tolong la sambungkanlah citer ni lagi....please....
ikan keli
June 4, 2008   05:09 PM PDT
 
saya suka baca cerita ombak rindu,cinta tiada akhirnya dan rindu cintaku...jalan cerita memang best!! tapi saya ingatkan masa cinta tiada akhir tu mereka bahagia tapi sangkaan saya salah mereka sekali terima gagguan dari pakcik izzah..yang paling terkejut sekali mila ada anak dengan haris...kenapa bukan izzah dulu anak????lepas tu izzah lupa ingatan..dan tiba2 izzah ada kembar.....tapi walaupun ada macam2 rintangan cinta haris tak pernah berubah pada izzah.....saya seronak sangat bila ada sambungan lagi cerita ni...tapi saya geram....kenapa izzah bahagia di ujung cerita...dan kenapa elin meninggal sebelum bagi tau kat izzah...kalau dia bagi tau masa izzah datang umah dia tu...tentu izzah tak lari....tapi kalau ada sambungan lagi tentang izzah dan haris...boleh tak biarkan mereka bahagia sahaja...dan ceritakan kehidupan mereka dengan lebih padat lagi....tambah lagi mereka dah ada anak....mana pulak mereka layan anak mereka sendiri..selama kita cuma tahu meraka jaga anak mila walaupun itu anak haris jugak....tak salahkan kalau biarkan mereka bahagia...boleh kalau nak tambahpun sekadar macam cemburu ke?merajuk ke? cuma saya harap sangat ada sambungan citer ni lagi sebab saya nak tengok mereka bahagia itu je....tolong la sambungkanlah citer ni lagi....please....
za
May 12, 2008   03:46 PM PDT
 
Cerita dia best sangat.....rugi kalau tak baca.....
faten
April 13, 2008   12:56 AM PDT
 
i love it
nadia
March 27, 2008   09:01 AM PDT
 
Semua crt dia best la....tak sabar nak baca sambungan ke3,tak dapat nak cari,asyik sold out aje!
WANI
March 21, 2008   04:26 PM PDT
 
NOVEL NI MMG BEZZZZZZ GILER AR.PATUT DAPAT ANUGERAH NOVEL TERBAIK DUNIA.CUMA AKU X STUJU NGAN NOOR.BARISAN PELAKON DIA X MENYENGAT.DAN UNTUK MIMI AKU SOKONG CUMA NASHA AZIZ 2 PTUT JD MILA.HARIZ MMG MACHO N ENCEM GLER AR.X SEMPAT BC RINDU CINTAKU
rin
March 19, 2008   03:23 PM PDT
 
citer sambungan ombak rindu best sangat!!!!
Man
March 13, 2008   09:05 AM PDT
 
sape kata laki x bace novel?!~ aku pun suke gak citer ni...best giler! aku pun rase tak yah la Nak dramakan,citEr dalam buku len dengan yg didramakan,mana sameR?mcm novel cinta pertama yang difilemkan,buat rosak citer aje! AKu bg 4 Star Pd Orang yg tulis novel ni! yuhuu!!
Su
March 6, 2008   08:28 AM PST
 
Cerita hasil tulisan kak jee memang best lebih-lebih lagi cerita ombak rindu sehingga yang ke penghabisannya,rindu cintaku......semua saya dah baca...tak ada yang miss langsung...pada saya, hasil tulisannya cukup bernilai dan ada harganya yang tersendiri...tapi....perlu ke difilemkan?macam tak best aje................. kalau buat macam tu.....walaubagaimanapun...tahniah kak jee....
Name Noor
February 29, 2008   07:55 PM PST
 
Assalammualaikum....

Assallamualaikum Kak Fauziah,

Saya Noor Muzliaton benar2 teruja dengan novel akak dari OMBAK RINDU, CINTA TIADA AKHIRNYA dan RINDU CINTAKU.

Terus terang saya katakan saya tidak suka membaca buku2 cerita apatah lagi novel2 yang setebal lebih 500 muka surat. Kawan2 di offis bertukar buku dan terdengar perbualan tentang OMBAK RINDU, saya naik rimas bila sinopsis cerita tu mula diceritakan oleh mereka. Suatu hari hati saya teringin sangat nak mencuba membaca apabila kawan saya berbangsa cina sedang membaca novel melayu. Dan saya bertanyakan padanya tentang OMBAK RINDU walhal saya sedikit tidak tahu pangkal ceritanya dan saya amat teruja apabila dia berkata "kau bacalah dulu" dan menunjukkan ibu jari tangannya.

Saya luahkan hasrat meminjam buku OMBAK RINDU dari rakan dan disaat ni saya baru selesai menghabiskan ketiga2 buku kesinambungan cerita cinta IZZAH & HARIZ. Sampai hati saya berdetik adakah benar wujud watak IZZAH & HARIZ di malaysia ni dan saya tersenyum sendirian. Kebetulan persamaan nama anak perempuan saya bernama NURUL IZZAH. Suami saya sampai cemburu dengan saya tidak menghiraukannya kerana terlalu asyik dengan cerita novel ni. Pernah satu hari di dalam PUTRA LRT menuju pulang dari pejabat saya terlepas station sepatutnya saya turun kerana terlalu asyik dengan watak2 HARIZ & IZZAH.

Akhir sekali saya berharap agar cerita ini dapat di filemkan untuk peminat2 novel OMBAK RINDU, CINTA TIADA AKHIRNYA dan RINDU CINTAKU. Saya benar2 teruja dengan hasil penulisan kak Fauziah kerana jalan ceritanya ada kala menyesak dada, emosi cinta yang asyik dan pergolakan dan penyelesain yang di paparkan. Saya berharap akak buat filem. Dan saya syorkan watak yang sesuai dilakonkan oleh pelakon dibawah ni.

HARIZ - AARON AZIZ
IZZAH - EJA
MILA - DINAZ
DATUK SUFIAH - FAUZIAH NAWI
TAN SRI RASHDAN - JALALUDIN HASSAN

Ini hanya cadangan. Harap kak Fauziah dapat mempertimbangkan cadangan ini.

Akhir sekali SYABAS ! DAN TERUSKAN BERKARYA.

Wasallam,
Noor
kella
February 28, 2008   07:10 PM PST
 
Novel Ombak rindu, Cinta .. tiada akhirnya dan Rindu Cintaku.. memang best... saya suke sangat-sangat... terutama Ombak rindu.. dah hampir 10 kali saya baca novel ni.. tapi tk pernah jemu.. minat sangat... sehingga nama anak perempuan saya pun izzah... :-)
zubaidah binti ahmad
February 27, 2008   09:49 AM PST
 
terpesona dengan novel ini penghayatannya novel ini cukup baik dari segi watak macam kisah benar inilah byk2 novel yang paling best pernah aku baca so top 1 lah dalam carta novel aku
eiyha
February 19, 2008   06:00 PM PST
 
assalamualaikum...

saya pun setuju kalau cerita 0mbak rindu dan cinta tiada akhirnya ni di filem kan..saya boleh bayangkan yang izzah adalah seorang yang cantik dan lemah lembut....paling sesuai ialah nasha aziz...
bila saya baca novel fauziah ashari ni, saya akan rasa seolah2 saya berada dalam situasi tersebut.Tahniah! Kak Jee...tak sabar nak pegi beli novel terbaru kak jee..sambungan Cinta tiada akhirnya....
roslina
February 17, 2008   09:40 PM PST
 
sukalah dgn novel kak fauziah. semuanya best, terutama ombak rindu. Ombak rindu tu, bila mula je baca terus dah datang bestnya.
good luck untuk akak. sykt akak tak terbit novel amatur ker?
latifah binti md yusoff
January 29, 2008   05:06 PM PST
 
novel akak best sgt2.sy dh baca smua novel akak.ombak rindu,cinya tiada akhirnya n rindu cintaku sy dah baca semua.best ar..sampai nangis2 sy baca.good luck akak n teruskan menghasilkan lebih banyak novel. sy sentiasa menyokong akak
jaja
January 17, 2008   03:09 PM PST
 
kak jee ni bila nak terbit novel baru?
siti nur iffah norman
December 25, 2007   03:40 PM PST
 
novel ombak rindu ni sangat best giler... novel pertyama aku baca. pas baca novel ni aku pun terus minat nak baca novel lain. yang paling best karya fauziah ashari LAAHHHHH...
ANIS AQILAH
December 22, 2007   09:17 AM PST
 
NOVEL NIE BEST SESANGAT...so jangan lupa beli dan baca kisah izzah n haris....pasti menyentuh hati..TAHNIAH AKAK FAUZIAH KERANA BERJAYA MENULIS NOVEL YANG SEHEBAT NIE....but novel cinta tiada akhirnya kurang menyengat....IMPROVE YOUR penulisan novel yg seterusnyer
syamieza
December 14, 2007   02:40 PM PST
 
citer paling best aku pernah baca ni.. best giler... dah berkali-kali baca pun nak baca lagi... best sgttttttttttttttttttttttttt..
FaE
December 14, 2007   12:23 AM PST
 
rase2 penah bc..
izzah..hmm?
wanzizou
December 12, 2007   01:03 PM PST
 
ermm.. aku baru nak baca novel nih.. later on ill give my opinion about it... hehe
tiara
November 13, 2007   10:11 PM PST
 
novel ni tak la best sangat. aku rasa bicara hati lagi best. oopsie.......
novel ni kekadang tak logik pun ade. asyik2 bala datang. boring aku bace cite nie.
tiara
November 13, 2007   10:10 PM PST
 
novel ni tak la best sangat. aku rasa bicara hati lagi best. oopsie.......
novel ni kekadang tak logik pun ade. asyik2 bala datang. boring aku bace cite nie.
Fizah
November 3, 2007   04:52 PM PDT
 
Novel Ombak Rindu mmg bez giler.Setakat nih,novel Ombak Rindu dan Bagaikan Puteri(ramlee awang m)mmg mnjadi novel kgmran saya.Tak jemu membacanya.Cuma sambungn novel iaitu cinta tiada akhirnya kurang menyeronokkan.Tapi saya masih harap agar novel tersebut di sambung lagi kerana saya watak2 dalm novel ini seakan2 hidup.
diyana96
September 3, 2007   06:43 PM PDT
 
herm... syer minat giler buku ni
amat menyentuh perasaan syer.
sekarang ni tgh kumpul duit nk beli cinta tiada akhir nye...
syer bcer buku ni dh byk kali da....
best sgt2...
walaupun mak syer melarang bcer tpi best la x leh tggal kan..
farhana
August 19, 2007   04:59 PM PDT
 
kak fauziah tak buat sambungan novel cinta tiada akhirnya ke?ceritanya macam tergantunglah.semenjak kahwin dah sibuk ke?i hope sangat kak fauziah buat sambungannya. please.......rasa macam tak tentu arah kalau tak baca sambungannya
rina
August 17, 2007   01:07 PM PDT
 
hai,i dah bace banyak kali novel ni..memeng menyentuh hati,banyak kali jugak la saya menangis..so sad..ape2 pun congratulations fauziah ashaari..
farezza
August 6, 2007   06:57 PM PDT
 
novel ni terlalu touching bg saya...stiap kali baca..sya akn nangis..novel ni romantik sgt2..biarpun ada masanya menyakitkan hati...over all..novel ni yang paling best pernah saya baca...
diana
August 3, 2007   10:10 AM PDT
 
hai.. sy dh bc novel ni.. sy sgt suke dgn jln citenyer. mmang menarik, smpai 7 8 kali sy baca.. setiap kali baca mesti nangis. walaupn dh bc 5 6 kali.. penghayatan dlm cite ni sgt mndlm. terasa mcm sy berada kt tempat izzah. novel ini ada kualiti dan citerasa yg tersendiri.. tahniah sy ucapkan kerana berjaya menghasilkan novel yang baik
iz
August 2, 2007   09:52 PM PDT
 
bila nak keluar novel baru kak jee?dah lama tunggu nih...
budak 6bawahghazali
July 31, 2007   01:41 PM PDT
 
bile nk kuar sambungan CINTA TIADA AKHIRNYA..??TOLONGLAHHHHHHHHH........
budak 6bawahghazali
July 31, 2007   01:41 PM PDT
 
bile nk kuar sambungan CINTA TIADA AKHIRNYA..??TOLONGLAHHHHHHHHH........
army
July 9, 2007   04:08 PM PDT
 
saya harap ade sambungan novel yg ketiga slps cinta tida akhirnya...pleaseeeeeeee.........
army
July 9, 2007   04:07 PM PDT
 
saya harap ade sambungan novel yg ketiga slps cinta tida akhirnya...pleaseeeeeeee.........
manja
April 25, 2007   11:11 AM PDT
 
hasil karya FAUZIAH ASHARI memang best...setiap kali ke kedai buku pasti saya tercari2 novel terbaru dari alaf 21 terutama novel FAUZIAH ASHARI.GUD LUCK ALAF 21
NameSITI
February 28, 2007   12:13 PM PST
 
BEST GILER...
sweet_cadbury93
February 13, 2007   08:26 AM PST
 
aku baca citer nie best ooooo./rugi kalu korang tak baca.alah setakat cintan nie novel alaf 21 jer leh wat orang nangis.syabas aku ucapkan buat engkorang.wat la lagi citer yang best2.aku tak kan miss punyalah.gud luck.
budorp come
February 11, 2007   11:57 AM PST
 
saya memang seronok kalau bace cnovel nie coz romantik sangat jiwang siot beb...... kalau nak tau belilah novel nie ye...
CUTE GIRL
February 11, 2007   11:51 AM PST
 
NOVEL NIE BEST GILER .MEMANG RUGI SAPE-SAPE YANG X DAPAT BACA COZ SANGAT MENARIK
azura
January 29, 2007   05:50 PM PST
 
hm...ombak rindu best....ombak rindu 2 lagi best...tapi....macam tergantunglah yang ke-2....so, tulislah ombak rindu yang ketiga pulak...
syira zul
December 3, 2006   08:59 PM PST
 
novel ombak rindu bessttttttt sangat..... beli jgn tak beli..... mesti nak baca berkali-kali.......go go cayokkkkk!!!!!!!!!!!!!!!
Joanna Christine Shim
August 23, 2006   03:53 PM PDT
 
I really love the story (Ombak Rindu) and it's really touch my heart. I hope there will be a happy ending for both of them (Izzah & Hariz) but I still don't understand the story of Cinta. . . Tiada Akhirnya coz I was hoping there will be a happy ending and both of them have their own children. I hope there will be third story of them and I really hope there will a happy ending for them. If only I could meet them in person (Izzah & Hariz). I really love them and I love you story too, Fauziah. Thank you very much.
nurul
August 22, 2006   10:21 PM PDT
 
memang best giler. sye dah bace lebih kurg 5 kali..
liyana karem
August 3, 2006   08:58 PM PDT
 
the book was damn interesting....when finding out that izzah died in da part two of da story i was soo depressed...and i like da ending of da book..hope there will be da part three of da story...Btw this was the 1st mly bk i read...n bcos of this bk,i started reading mly book....
Name:are-deq
April 18, 2006   02:04 PM PDT
 
cerita ni memang best.firstly aku baca aku pinjam dari kakak.seminggu slps aku baca,aku teringin nak membacanya lagi.aku terus kekedai & membelinya.x rugi aku beli coz novel ni mmg best,jalan ceritanya pun menarik.bahasanye juga pun mudah nak faham.
Name Rokiah
March 23, 2006   09:16 PM PST
 
Novel terawal yang menarik saya untuk terus membaca novel melayu. Hebat novel ni dan saya tak jemu-jemu mengulang membaca heheh. Teruskan
as
March 19, 2006   03:09 PM PST
 
saya minat sangat novel fauziah coz semua novel karya fauziah best. klu korang tak caye korang baca la. mesti tak rugi punya.
zack
March 16, 2006   04:48 PM PST
 
saya tak minat novel. saya tak kenal penulis novel. tapi saya baca
novel. Ombak Rindu yang pertama la saye baca. memula dalam surat khabar mingguan metro. pastu saya beli sebab tak sabar nak habiskan.
tapi ni la novel terbaik saya baca. selepas banyak novel yang saya baca. something special..
felecia
February 25, 2006   11:56 AM PST
 
cinta tiada ahkhirnya best kan.i ingat ada banyak cerita gantung lah i rasa mungkin ada ombak rindu 3 kot.tengoklah nanti , kalau ada i mesti beli punya.
felecia
February 25, 2006   11:53 AM PST
 
i ni org india,ombak rindu memeng best giler.i ni rasa macam i dekat situ aje semasa novel itu dibaca.kalau bikin filem kan terlaris sgt di malaysia kan.kalau boleh bikinlah
ms.fauziah(it's just suggestion)dalam cerita tu memang ada tarikan lah.walaupun i ni org india i akan sentiasa sokong novel org melayu I PROMISE.terutamanya u
hanie
February 17, 2006   10:56 PM PST
 
semua novel yg ditulis oleh Fauziah Ashari semuanya saya dah baca daripada nonel pertama hingaga la novel yg di terbitkannya sendiri semuanya best tambah sambungan ombak rindu mgg best harapa ada lagi sambunganya ok
Ayong
February 16, 2006   09:02 PM PST
 
novel ni....aku baca masa mula mula memang nangis.mak aku kata aku sewel nangis depan buku.bila dia membebel aku tak nagis pulak.walaupun ayat yang dia keluarkan tu..menyayat hati.buku nilah satu satunya buku yang berjaya buat aku menangis.bukan sekali.malah berpuluh kali aku baca.berpuluh kalilah jugak aku menagis.aku harap dapat jadi perempuan setabah izzah.ayat yang digunakan pon baik..senang nak paham.aku rasa fauziah Ashari ni..memang dilahirkan untuk menulis.HIDUP MAKCIK FAUZIAH
aida
January 28, 2006   09:00 PM PST
 
citernya memang best giler..geram dan suka ngan watak hariz yg ego, macho, cute, kadangkala romantik dan sexy.:D dan suka ngan sifat tabah dan kewanitaan izzah. Kombinasi watak yang memang sesuai sangat..:D
nor
August 22, 2005   01:35 PM PDT
 
novel ni mmg best. tapi ada gak yg tak berapa nak logik bila digambarkan Hariz baru berusia dalam linkungan 25 tahun bila dia beli Izzah. Bapak ayam tu pun nak jual sebab Hariz pernah selamatkan dia dalam satu kes mahkamah. Kalau congak2 umur 25 tu masih hingusan lagi, baru grad pun rasanya.
Name Ezz
June 7, 2005   10:16 AM PDT
 
Ya x dinafikan citer ni mmg best dgn gaya basaha yg menunjukkan kematangan dlm novel ni. kalo nak diikutkan sy bc novel ni pd awalnya dr majalah remaja. But asyik terlepas jer story ni coz sy bukan pelanggan magazine ni. Apa lg psl x puas ati ler sy terus cr novel ni kat internasional book fair. & puas ati ler ngan citer ni.
sue
May 16, 2005   04:14 PM PDT
 
novel ni memang best sangat sangat sangat sangat sangat... saye jamin!!! awal2 lagi dah best.. rase tak sabar2 nak habis kan bace novel nih sebab nak tau ending diye... memang tak rugilah sape yang bace novel nih... best sangat!!!! serius nih... best sangat.. TERAMAT BEST! puas hati bace nove ni... congratulation coz berjaye hasilkan jalan cerite yang best sangat!!!
norlela
May 13, 2005   02:46 PM PDT
 
saya belum baca lagi buku tapi ada baca kat majalah ,saya suka sangat nak baca,terlebih dulu saya sangat ingin mengucapkan tahniah pada fauziah ashari kerana menulis novel yang begitu menarik..saya harap puan fauziah dapat menulis novel yang lebih menarik dan hebat lagi..terima kasih.
yatimah rizalman
May 9, 2005   09:00 PM PDT
 
novel nie ombak rindu nie sy beli slp baca kat metro ahad.jln cerita menarik sb tu beli. memang best. emmmm kisah izzah tu kisah benar ke?sbb sy ade t'baca kat rialiti hidup jalan cerita hampir sama dan wanita tu pun bernama izzah.
oh ya kd pengarah2 tak ke adaptasikan novel ni kpd drama atau filem? mesti meletup.
liza4421@yahoo.com
May 5, 2005   05:29 PM PDT
 
novel FAUZIAH ASHARI yang terbaru akan keluar tak lama lagi, sekarang ni saya tengah mengillustrasikan cover novel tersebut...tajuk novel tu CINTA...TIADA AKHIRNYA...so tunggu ler keluarannya ok!
[^_^] LiZA
liza4421@yahoo.com
merpati putih
April 29, 2005   04:12 PM PDT
 
novel ni sungguh menarik di samping jalan cerita yang memang best gila. cerita ini juga sungguh menghayat hati pembaca dengan slot yang sedih. saya doakan semoga Fauziah Ashari akan terus berjaya dalam menghasilkan novel-novel yang baik.
Name:aisyah@ecah
April 23, 2005   07:35 PM PDT
 
saya suke sangat citer tu.amat menarik.saye harap saye boleh baca citer yang lebih menarik dan mencabar lagi yang dibuat oleh Fauziah Ashari.




CHAYO!CHAYO!!FAUZIAH ASHARI=)
Mimie1003
April 19, 2005   02:05 PM PDT
 
Novel ini membuatkan saya seperti diawang-awangan..saya membacanya 2 kali berturut-turut..bila Izzah suka ..saya gembira bila dia bersedih saya berduka ... seolah -olah saya menjalani kisah hidupnya...saya amat sukakan Novel ini... dan saya sokong dengan "unknow" agar novel ini dapat diadaptasi menjadi drama ...pastinya Izzah adalah - Nasha Aziz... kan...
Imran
April 17, 2005   05:25 PM PDT
 
noval ini adalah noval pertama saya..ceritanya sungguh-sesungguhnya menarik dan menyentuh perasaan...best gila ahh...TERUSKAN PERJUANGAN ANDA FAUZIAH ASHARI =)
iza^_^
April 14, 2005   10:52 AM PDT
 
mula baca novel fauziah ashari iaitu pergi lah sepi. Pastu terbaca novel ombak rindu ni dalam majalah remaja. tertarik dan terus beli. Crite dier menarik juga dan unsur romantik yang penting.
nora
April 5, 2005   10:51 AM PDT
 
OK ler tapi aper yang nak saya beri pandangan ia tak sesuai untuk golongan remaja kerana ada unsur perkosaan dan penderaan
faezah
March 1, 2005   09:04 AM PST
 
hai, saye amat berminat dengan novel-novel melayu. ombak rindu adelah salah satu koleksi novel yg saye ade. bagi saye novel bukan saje dapat mengisi ms lapang tapi dapat memupuk minat membaca.
saye harap saudari akan terus menghasilkan novel baru.

assalamualaikum.........
fara
February 22, 2005   04:01 PM PST
 
gile ah ding dong!seriuss....cerite ni one of thebest novel g pernah aku bace seumur hidup.aku rase buku ni ade buat bersiir dlm majalah remaja.aku beli setiap keluaran remaja semata2 sbb ombak rindu.tp biaselah kan msti tertinggal nye.so aku carik sepelusok tanah air novel ni.n sekarang aku kat nz belajar,aku still bwk buku ni.mmg akan nangis la...best best best..
Rasha
February 11, 2005   01:34 AM PST
 
pada saya novel ombak rindunya, best juga kalau nak dibandingkan banyak-banyak novel melayu yang berlambak dipasaran. pada mulanya saya tak berapa berminat untuk memilikinya sebab kulit luarnya agak kurang memberansangkan, jadi saya pinjam dari kawan. tapi apabila mula membacanya,tiba-tiba saya teringin untuk memilikinya sendiri. bukan sahaja saya beli untukdiri sendiri malah saya turut membelinya untuk dihadiahkan kepada kawan. tahniah Fauziah! anda hebat!
sheda
February 9, 2005   01:18 PM PST
 
novel nie best gilerr! klu blh nk je sy buat drama,filem or samarinda kat mane2 stesen tv kat mlysia nie memang best sgt kalu baca novel nie kita rasakan cam kita yg pegang watak dlm novel tu.kadang2 sy dpt bayangkan watak2 pelakon untuk dlm novel tu kalu boleh buat le lagi novel cam omabak ridu nie! best gilerr btul!
Liza
February 3, 2005   09:59 AM PST
 
Entahlah..dulu memang tak suka novel melayu..tapi selepas membaca Ombak Rindu terasa macam suasana sekeliling betul-betul berlaku..tersentuh hati dan rasa sedih bercampur gembira di akhir cerita.. Seronok betul

Puteri Kirana
January 15, 2005   06:10 PM PST
 
novel pergilah sepi tak sehebat novel ini. jujur sy katakan sy benar2 tertarik dgn jln cerita ini. mmg happening. setahu sy, perempuan simpanan takkan mendpt tempat di hati seorg lelaki. walaubagaimana baik pun perempuan itu. mrk sering disalah ertikan. bukan kemahuan mrk ingin jadi begitu. cthnya izzah. dia jadi begitu disbbkan pak ciknya yg x bertanggungjawab. alangkah bagusnya kalau citer nie difilemkan supaya menjadi panduan dan tauladan buat manusia sejagat. supaya mrk dpt menilai seorg manusia itu. samada miskin atau kaya. x kira dari mana asal keturunannya.
Name
January 12, 2005   10:11 PM PST
 
kenapa novel alaf 21 susah nak dapat dipantai timur[trg].ubah tema, adakah kehidupan kita sama seperti dalam novel ?
slay
January 11, 2005   03:43 PM PST
 
emm....citer nie besh!!!!!!!! tahniah kerana berjaya menghasilkan sebuah cerita yang begitu agung seperti ini. tahniah sekali lagi.....
adriyana ting
December 28, 2004   06:45 PM PST
 
ok menarik satu kelainan dalam novel terbitan alaf21...tetapi selepas tu dicopyright oleh penulis baru...
ain
December 14, 2004   09:24 AM PST
 
novel kau untukku memang menyentuh jiwa walaupun cover tak lawa...setelah baca...memang best giler...sejak tu saya menjadi peminat novelis ini....aisya sofea...sepat siapkan novel terbaru anda...tak sabar nak tunggu
hana
December 2, 2004   02:48 PM PST
 
pertama kali saya membaca novel ini hati saya terusik.jalan cerita penulis yang begitu menarikmembuatkan saya tidak berganjak sehingga pembacaan saya selesai.sudah beberapa kali saya mengulang baca novel ini tetapi tidak pernah jemu dan setiap kali itulah saya mengalirkan air mata.apapun saya gembira dengan kesudahan cerita ini.saya tertanya-tanya adakah cerita ini suatu realiti???
unknown
November 7, 2004   04:50 PM PST
 
novel ini memang sangat memberi kesan pada saya, menjadi perempuan simpanan yang sah??? hemmmm, tapi ada sedikit kelemahan di dalam cerita ini, yang mana penulis tidak memberikan bagaimana kah gambaran atau rupa paras Izzah, Hariz dan Mila, dan membuatkan saya tertanya-tanya. Saya syorkan cerita ini dijadikan drama atau filem, kerana ianya banyak memberikan kesedaran dan pengajaran. Disamping itu juga, nilai-nilai agama masih ada diterapkan di dalam jiwa Hariz, biarpun dia seorang yang sosial dan menjalani hidup kebaratan, tetap nilai-nilai agama dan adat melayu masih di kekalkan. Syabas for the author Fauziah.
zuraina
October 18, 2004   08:12 PM PDT
 
saya rasa seronok apabila membaca novel ini. novel ini banyak menyelitkan adengan bahagia dan romantis antara Hariz dan Izzah. novel ini juga banyak menyelit nilai moral dan keagamaan. saya mengambil masa hanya 1 hari untuk menghabiskannya.......
apabila membaca novel ini, saya tidak rasa sedih tetapi geram sangat. terutamanya dengan datuk sufiah dan pak cik taha. saya berharap lebih ramai rakyat malaysia yang akan menghayati novel ini kerana ia mengisahkan tentang seorang wanita yang begitu pasrah dan redha dengan segala yang dialaminya.dia juga begitu setia dengan suaminya yang pada mulanya memperlakukannya sebagai perempuan simpanannya......
ARNI
September 15, 2004   05:20 PM PDT
 
cerita ni mengambarkan.. seorang wanita yang begitu malang mendapat pakcik seperti pakcik taha dan isteri. begitu asyik novel ini saya baca sehingga manik2 gugur jatuh kepipi mengenang kan hidup seorang wanita yang di rundung malang. tapi pada akhir cerita novel ni.. saya sungguh terharu apabila Izzah mendapat kebahagiaan akhirnya. kalau boleh.. saya harap kisah ini menjadi kenyataan.. tak tahu la kenapa saya berfikir begini.. mungkin saya berasa seperti ada anak2 datuk di malaysia seperti ini.. wujud.. dan nasib wanita terbela akhir nya...
Sri Rahayu
September 15, 2004   05:02 PM PDT
 
Pada mulanya saya lihat kulit depan novel ni.. biasa jerk..

setelah baca.. WWWOOOWWWW! syoknya.. sungguh tertarik saya membacanya. kalau nak tahu.. saya mengambil masa selama satu hari dah habis. tak caya kan.. kalau boleh, buat la lagi novel-novel macam ni. mungkin ramai mahluk yang membaca novel ni ternanti-nanti keluaran terbaru yang pastinya BEST!!

HIDUP FAUZIAH ASHARI!!! :)

razfa
August 27, 2004   09:51 AM PDT
 
novel ini amat menarik perhatian razfa.olahan yang dibuat fauziah juga dapat menjadikan saya mentelaah novel ini semahu-mahu saya. disebabkan ia adalah novel kesayangan saya so saya jadikan ia sebagai satu tugasan dalam satu subjek di universiti ini.saya jadilan sabagai sumber untuk mencari sebuah cara hidup yang bertamadun. ini kerana sikap bapa saudaranya yg menjualnya semata-mata untuk membayar hutang adalah satu sikap lelaki yang tak bertamadun.begitu juga dengan sikap haris yang tidak bertanggungjawab. diamanakah peranan sebenar bagi seorang lelaki yang sepatutnya menjaga wanita bukan untuk dianiayai sesuai dengan fitrah kejadian bagi seorang wanita yang dijdikan dari tulang rusuk kiri lelaki untuk dilindungi,disayangi bukan untuk diperlakukan sesuka hati. datang ila diperlukan untuk memuaskan nasfu tinggal bila tidak dikehendaki.inikah sikap lelaki yang bertamadun?????????

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments