Entry: Dari Kaca Mata Carriekirana - Hidup Sebagai Pengulas Blog Tuesday, April 29, 2008Pengaruh blog ke atas kelakuan konsumer rupanya lebih besar kesannya pada masa ini. Internet marketing mula diterokai. Blog-blog ulasan muzik, program, buku, filem dan masakan tumbuh bagai cendawan dalam alam maya. Ia sebenarnya satu perkembangan positif. Tak mungkin seorang pengulas blog dapat membuat ulasan dalam skop yang begitu luas.  Konsumer pula sangat memerlukan pelbagai pandangan pihak ketiga sebelum membuat satu pembelian. Dan, medium yang sering diguna oleh konsumer ialah blog ulasan. Sebelum kewujudan teknologi blog dan Internet, konsumer begitu sukar untuk mendapatkan maklumat.

Pengulas blog berpengaruh secara tidak langsung menjadi "opinion leader"- pemimpin pendapat yang mencorakkan pembelian satu-satu produk. Lalu, mereka menjadi tumpuan pengedar barangan untuk mempromosikan produk mereka.

Di sinilah bermulanya cabaran utama seorang pengulas blog termasuk saya. Bagi saya, misi saya memulakan blog ulasan ini ialah untuk berkongsi maklumat sebagai seorang pembaca. Tujuan saya mengulas ialah supaya pembaca sekurang-kurangnya dapat pulangan yang memuaskan daripada harga yang dilaburkan untuk satu produk. Itulah prinsip saya dan itulah prinsip Novel Cinta Melayu. Saya menulis di sini untuk pembaca. Saya bukan menulis di sini untuk penerbit. Sering kali, prinsip pengulasan saya cuba dimanipulasikan oleh sesetengah pihak.

Saya anggap itu lumrah biasa. Ia berlaku di mana-mana pun. Baik genre filem atau genre muzik. Saya tidak pernah menyangka saya juga terkena tempias politik penerbitan buku dan penulisan novel. Mungkin juga kerana saya aktif mengulas novel secara sambilan. Saya anggap semua itu pengalaman yang sangat berharga. Melalui blog ini, banyak yang saya dapat kutip daripada pelbagai karakter manusia yang saya temui - ada yang positif, ada yang negatif, ada yang mempunyai agenda tersembunyi. Melalui blog ini, saya gembira dapat bertemu penulis-penulis yang saya minati dan pencinta-pencinta buku yang lain.

Kita tidak perlu menjadi orang lain atau seperti orang lain untuk menjadi popular. Atau dikaitkan dengan orang popular. Kita hanya perlu bertanya apa niat kita sebenar dalam perjuangan hidup kita.

Impian saya untuk blog ini- memberi maklumat setelus yang mungkin mengikut acuan saya sendiri. Saya yang akan buat keputusan novel mana yang harus saya kongsi di sini mengikut ciri apa yang saya cari. Saya yang akan membuat keputusan maklumat apa yang saya akan paparkan dengan meletakkan kepuasan membaca saya dahulu sebagai prioriti utama saya. Bukan kerana saya mengenali penulis itu secara peribadi. Saya tidak perlu menjawab atau "dipaksa-paksa" mengulas sesebuah novel kerana ini adalah blog peribadi saya dan saya mengulas kerana saya mahu novel-novel yang baik dinikmati oleh pencinta buku/novel. Insya Allah, untuk tahun ini, saya akan terus paparkan novel-novel yang menepati citarasa saya selagi saya mampu.

Kejujuran rupanya adalah sebuah harga yang mahal untuk dibayar.

Wallahualam.

Salam kasih sayang,
Carriekirana

   7 comments

michael kors outlet store
November 26, 2012   09:22 AM PST
 

This type of Michael Kors Purses Outlet is http://www.michaelkorsonlinestore.org without a doubt common which it can magnificence to be able to every person. with this write-up I am planning to try out to shift in surplus of the essential functions basically the difficulties in which set up this kind of bag apart from the other individuals.
michael kors outlet store
November 26, 2012   09:20 AM PST
 

This type of Michael Kors Purses Outlet is http://www.michaelkorsonlinestore.org without a doubt common which it can magnificence to be able to every person. with this write-up I am planning to try out to shift in surplus of the essential functions basically the difficulties in which set up this kind of bag apart from the other individuals.
liya71
June 18, 2008   12:27 PM PDT
 
salam carrie, memang betul pendapat u tu, sebagai peminat novel memang sy pun suka kongsi pengalaman baca novel yg best/tak best. Yang baik dijadikan panduan, yang jahat dijadikan teladan..
wanAmalyn
May 20, 2008   03:12 PM PDT
 
carrie...
wan pun paham :)
*kenyit mata kat antubuku*
salina.ibrahim
May 17, 2008   11:39 PM PDT
 
salam carrie, terlalu lama saya tak menjengah ke sini. teruskan mengulas dan memberikan info kepada pembaca.
Lelaki Invi
May 14, 2008   12:52 PM PDT
 
Salam Carrie

hope u ok
antubuku
May 12, 2008   11:31 AM PDT
 
paham :D

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments