Entry: Air Mata Kasih - Norhayati Berahim Sunday, August 01, 2004Biar Ku Lontarkan Senyuman Dalam Tangisan"

Sinopsis Kulit Buku

TRAGEDI 40 tahun dulu telah meninggalkan bayangan hitam dalam hidup Fakrulrazi. Kerana tingkah seorang perempuan, dia menyimpan dendam pada perempuan. Baginya, perempuan sering mendatangkan bencana. Oleh itu, timbul diskriminasi antara anak lelaki dan anak perempuan dalam keluarganya. Dan dia sendiri amat memusuhi anak perempuannya Farah Diba, sedangkan gadis itu tidak bersalah. Malah dia cuba menafikan kewujudan gadis itu dari pengetahuan rakan-rakan bisnesnya.

Farah Diba, cekalkan hati untuk menghadapi kebencian bapanya. Dengan air mata, dia meneruskan kehidupannya tanpa kasih sayang dan perhatian lelaki itu. Sebagai mangsa sebuah dendam, dia mahu membuktikan bahawa anak perempuan juga punya hak dan berhak!

TUHAN menurunkan 'petunjuk' bila Fakrulrazi dan anak lelakinya Fuad serta Farid hilang di Whitsunday Island, Australia. FAS Holdings milik Fakrulrazi menjadi rebutan rakan dan saudara mara. Akhirnya, Farah Diba terpaksa menerajui syarikat itu. Tanpa dendam, benci atau sakit hati, dia melonjakkan nama syarikat itu di mata korporat. Namun, usahanya itu tidak berpanjangan bila Fakrulrazi kembali!

Di manakah Farah Diba selepas ini?
Adakah dendam itu terus menjadi hitam?
Hanya lelaki itu yang dapat menjawab persoalan ini!


Sekali lagi Norhayati Berahim menonjolkan unsur feminisme dalam novel terbarunya, Air Mata Kasih yang diterbitkan oleh Alaf 21 ini. Plot ceritanya sungguh bersahaja. Watak Farah Diba yang hidup berdikari tanpa kasih sayang seorang bapa digambarkan dengan begitu berkesan. Kerana dahagakan kasih sayang seorang ayah, Farah Diba beralih kasih kepada kucing. Walau bagaimanapun, sekeras-keras kerak nasi, akhirnya lembut juga direndam dalam air.....

Rating: ***1/2(OK je)

   7 comments

nur nadzirah
October 23, 2014   02:51 PM PDT
 
memang sedih novel ni menangis saya baca....
nur nadzirah
October 23, 2014   02:50 PM PDT
 
memang sedih novel ni menangis saya baca....
Pandora Charms UK
April 18, 2012   08:06 PM PDT
 
Don't know what is wrong what is rite but i know that every one has there own point of view and same goes to this one,774691,http://novelcintamelayu.blogdrive.com/archive/11.html
azmi
July 8, 2007   03:50 AM PDT
 
baru baca sinopsis dah meleleh air mata...
norra
May 25, 2005   12:51 PM PDT
 
... hard to say, Carrie. Jalan ceritanya okay, cuma watak utama lelakinya tu ... apabila membaca novel ini saya tergambarkan seorang lelaki yang tidak matang, dan bersikap kebudak-budakan, kontra dengan latar-belakang.
adriyana ting
December 28, 2004   06:44 PM PST
 
memang best....koleksi kesayangan saya nie...
miera
December 14, 2004   09:20 AM PST
 
tak sabar tunggu novel akak yang terbaru ni....

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments