Sunday, August 08, 2004
Kasihku Abadi -Shanika Latisha

"Akan kusisipkan memori semalam selagi langit memayungi bumi"
Mungkin kulit novel ini yang menarik perhatian saya. Mungkin sinopsis ceritanya yang agak berlainan membuakkan perasaan ingin tahu saya untuk cuba menilai penulis baru ini. Setelah habis membaca novel ini dalam masa dua hari, saya ingin mengucapkan SYABAS kepada Shanika Latisha kerana berjaya menghasilkan sebuah novel bermutu yang berjaya meninggalkan kesan yang mendalam di hati saya.  Penulis muda yang muncul di persada penulisan dengan novel sulungnya Kasihku Abadi ini berjaya memaparkan plot cerita yang begitu menyentuh hati. Saya tertarik untuk membaca Kasihku Abadi kerana belum pernah ada lagi seorang  penulis yang menyentuh permasalahan AIDS dan menjadikannya sebuah novel di Malaysia ini. Seringkali kita mendengar dan melihat program-program berkenaan AIDS di TV dan radio. Pendek kata, Kasihku Abadi  sebenarnya mendidik kita tentang apakah itu AIDS dan bagaimana hendak menangani isu ini.

Pengalaman Shanika berdamping dengan pesakit AIDS sendiri ternyata digunakan sepenuhnya dalam cerita Kasihku Abadi . Shanika bisa mengukir nama sebagai salah seorang penulis wanita yang popular dalam sedikit masa lagi jika dia sentiasa konsisten dengan menghasilkan karya-karya yang berkualiti. Research Shanika berkenaan AIDS ternyata terserlah di dalam novel ini. Inilah intipati yang saya sering sebutkan dalam ulasan-ulasan saya yang terdahulu.

Isu AIDS dikupas dari kacamata penghidapnya, isterinya, keluarga dan rakan-rakan. Tidak dapat dinafikan lagi, tahap minda yang tajam, kritikal dan kreatif harus ada pada setiap penulis untuk membolehkannya mempersembahkan cerita kemasyarakatan dalam bentuk yang berkualiti. Penghayatan penuh Shanika dalam menulis tentang AIDS mengkagumkan saya. Tidak semua orang boleh menulis mengenai AIDS hanya berbekalkan dari pandangan luaran sahaja. Kematangan Shanika dalam membicarakan AIDS dari setiap sudut dapat mendidik pembaca tentang pentingnya kesedaran kita dalam menghadapi isu AIDS.

Di sebalik kekuatan plot cerita Kasihku Abadi , penggunaan "aku" sebagai  menggantikan Wana agak tidak konsisten dari awal hingga akhir cerita. Peralihan penceritaan dari "aku" kepada Risyam atau Wana sepatutnya digarap dengan lebih teliti supaya tidak menimbulkan kekeliruan pembaca. Ini sahaja yang agak mencacatkan perjalanan plot cerita Kasihku Abadi .

Dunia penulisan adalah satu bidang yang sangat subjektif. Jika kita ingin menulis mengenai sesuatu isu, kita harus tahu apa yang ingin kita tulis. Kita harus membuat kajian, menganalisa isu itu dari sudut pro dan konnya, dan menulis berdasarkan prinsip yang kita bentuk hasil dari kajian kita. Penulis-penulis novel popular Melayu masa kini biasanya hanya menulis , bak kata pepatah Inggeris, hanyalah "the tip of the iceberg". Seorang penulis sepatutnya bukan hanya boleh menulis mengenai "the tip of the iceberg" tapi harus juga tahu melakarkan bagaimana pembentukan ketulan ais itu berlaku, sejarah kewujudannya, bahayanya dan sebagainya. Ini semua berbalik kepada kelas-kelas karangan kita semasa kita di sekolah rendah lagi atau bengkel-bengkel penulisan yang giat dijalankan di merata tempat. Penguasaan Bahasa Melayu yang baik juga sebenarnya boleh mengangkat mutu karya penulis-penulis novel. Bahasa Melayu adalah sebuah bahasa yang indah dan halus. Kebijaksanaan penulis menggunakan Bahasa Melayu untuk menghasilkan novel-novel yang bermutu mampu membawa karya ke peringkat yang tertinggi.

Rating: ****(BEST)

Posted at 11:44 am by carriekirana

waniey
July 8, 2011   09:09 AM PDT
 
cerita yang boleh bukakan mata masyarakat terhadap golongan yang kurang bernasib baik...
miza
February 18, 2011   10:11 PM PST
 
salam. novel ni memang best. setiap kali baca novel ni mmg saya akan mengalirkan air mata..sangat menyentuh jiwa. kata2 puitis dalam novel ni mmg menyentuh jiwa terutama kata2 hadi pada wana
cda
October 13, 2006   12:21 PM PDT
 
mmg besh gler cter nih... air mate komfom akan mengalir stiap kali bace crite nih, even dah byk kali bace...
syu
December 12, 2005   08:55 AM PST
 
citer nie best sgt sedih.....tapi klu betul-betul ader isteri yang cam gitu, memang rugi la suami yang tglkannye.
zura
December 8, 2005   01:55 PM PST
 
Betullah. Baca buku ni sorang2 memang boleh menitiskan air mata. Sedih giler.
arirada
November 27, 2005   03:07 PM PST
 
sungguh menyentuh perasaan!!baca sorg2 utk lebih penghayatan, sure mengalir air mata..
adriyana ting
December 28, 2004   06:43 PM PST
 
bolehlah. Kesiankan kena aids. OK
 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


CommentsPrevious Entry Home Next Entry


CARRIE KIRANA

Kuala Lumpur
10 Julai/Cancer
Tulis, baca, masak, muzik, tonton wayang, melancong
Ungu, Maroon, Hijau Pucuk Pisang
Maggi goreng, nasi ayam, tiramisu, blueberry cheesecake
Ice lemon tea, green tea
Hubungi/sembang dengan saya di:carriekirana2@yahoo.com

Saya bukan siapa-siapa, hanya seorang hamba Allah yang mencari ruang di alam maya ini untuk melakukan satu perkara yang menjadi sebahagian daripada saya - menulis.


"BACAlah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhanmu yang menciptakan (sekalian makhluk). Ia mencipta manusia dari sebuku darah beku. Bacalah, dan Tuhanmu yang maha Pemurah, Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan, Ia mengajar manusia apa yang tidak diketahuinya." - Terjemahan Ayat 1-5, Surah Al Alaq.

"Books showed me there were possibilities in life, that there were actually people like me living in a world I could not only aspire to but attain. Reading gave me hope. For me, it was an open door."-Oprah Winfrey

"You know you have read a good book when you turn the last page and feel as if you have lost a friend"-Anonymous.

LATEST ADDITION TO MY TREASURE TROVE OF BOOKSTORES

Times Pavilion - This is a new bookstore in town for booklovers and of course my new favorite place to find books. Excellent promotion for members - get 3 books for 2 - on top of that 5% for each book on discount; a lounge for members to enjoy chilling out and free WiFi
Borders- If you are lucky, you can get three books for the price of two books - Worth going
Times KLCC - I like Times very much because of the 10% off if you are a member , new arrivals - you can enjoy up until 25%- worth going
Popular, Ampang Point - Even better, sometimes you can get 20% off selected titles or the new arrivals
Kinokuniya KLCC - Check out some good promotions they have - new arrivals 20% off if you purchase another book of the same value or less
Minerva, Jalan TAR - a haven for Malay novel enthusiasts, attractive 20% off the wide range of Malay novels of your choice
MPH, Midvalley Megamall- Paling kedekut - you can only get points and once in the blue moon, you will get the red carpet specials but being a member doesn't get you much discount like the rest.Bacalah seribu buku jika anda mahu menulis sebuah buku.


aku menulis bukan kerna nama... di sini aku coretkan pengalamanku, menjadi Cinderella Cinta, mengembara ke alam-alam cinta yang dizahirkan oleh deretan novelis... adakalanya perjalananku dihiasi denganGurindam Jiwayang indah dan telus; Pada satu ketika, aku juga dilambungOmbak Rindu. Aku terasa betapa Manisnya Cinta Yang Terindah dan Hangatnya Asmara. Adakalanya, cinta itu menjadi tragis lalu ia menjadi Rahsia Si Perindu. Kadang-kadang, hatiku tercuit... terusik... mengenangkan Epilog Cinta. Bila sampai masanya, air mataku juga bisa mengalir... Sesekali, ayat-ayat cinta yang indah kusimpan, untukku menulis rasa hatiku dalam ... diari dan surat... emel ? barangkali. Sudah jauh pengembaraanku... Mencari erti Cinta di bawah Bulan Yang Berbisik... di sebalik Bayangan Rindu... kadangkala aku terasa Bagaikan sang Puteri... menelusuri Labyrinth kehidupan namun sejauh mana aku pergi...aku hanya tahu yang satu...bahawa Syurga cinta akhirnya letaknya Di hati. - Carriekirana.   

<< August 2004 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31


Name :
Web URL :
Message :

Counters
Layang-layang- Koleksi Sajak Carriekirana

Bookrack - Carriekirana's Reviews on English Novels

Carrie's Column

Kolum Bintang Carriekirana****1/2
Setulus Setia Seindah Nama - Siti Hasneza Abdul Hamid
Moga Kau Mengerti - Lily Haslina Nasir
Epilog Cinta - Lily Haslina Nasir
Hatiku Di Harajuku - Ramlee Awang Murshid
Nyanyian Tanjung Sepi - Noorsuraya
Tunjukkan Aku Satu Bintang - John Norafizan
Cenderawasih - Fatinilam Sari Ahmad
Cemburu Seorang Perempuan - Siti Hasneza Abdul Hamid
Arjuna Hati - Norzailina Nordin

****
5 Tahun 5 Bulan - Hlovate
Andai Kumiliki Semalam- Syamimi Aminolah
Percayalah - Ruby Hazri
Buatmu Kekasih - Aisya Sofea
Secebis Kasihmu - Syamimi Aminolah
Hati Yang Terusik -Nia Azalea
Pergilah Lara - Nor Erny Othman
Belaian Jiwa-Nor Erny Othman
Takagi Sayang - Nor Erny Othman
Yang Terindah - Anis Ayuni
Angin Dingin Dari Utara - Siti Hasneza Abdul Hamid
Untuk Semua Lelaki Yang Pernah Aku Cintai-Nor Erny Othman
Bagaikan Puteri-Ramlee Awang Murshid
Sempadan Tanpa Seri-John Norafizan
Rahsia Perindu-Ramlee Awang Murshid
Biru Ungu Cinta-Noorsuraya
Atas Nama Kasih - Salina Ibrahim
Kesturi - Fatinilam Sari Ahmad
Mahligai-Salina Ibrahim
Rindunya Kian Membara-Noosuraya
Tiada Indah-Ras Adibah Radzi
Bisikan Kasih-Norhayati Abdul Malek
Rindu Yang Pergi-Fazie Hanna
Kasihku Abadi - Shanika Latisha
Selamat Tinggal Sayang - Ma Lee Chuswan

***1/2
Surat Ungu Untuk Nuha - Noorsuraya
Relevankah Aku Di Hatimu - Rnysa
Jangan Biarkan Aku Menangis - Norhayati Berahim
Syurga Di Hati - Salina Ibrahim
Lelaki Terakhir- Sabariah Araur
Kau Laksana Bulan- Aina Emir
Kasih Antara Kita - Aleya Aneesa
Tanpamu Di Sisi - Puteri Andalas
Getaran Rindu - Norzailina Nordin
...Dan Mimpipun Bersatu - Izza Aripin
Semalam Ku Bermimpi - Aina Emir
Sutera Biru - Nor Rafishah Md Hassan
Kau Kekasihku-Anis Ayuni
Satu Janji - Ramlee Awang Murshid
Suara Hati-Anis Ayuni
Bukan Cinta Biasa - Izzul Izzati
Megalomania - Fatinilam Sari Ahmad
Tanah Andriyana-Noorsuraya
Gemersik Kalbu - Anis Ayuni
Untukmu Hana-Salina Ibrahim
Cintamu Di Hati-Aida Adriani
Manisnya Cinta - Anis Ayuni
Sesuci Cinta-Aina Emir
Pesona Rindu-Sharifah Abu Salem
Tiga Wajah-Lamia Aimal
Kau Yang Satu-Nia Azalea
Bisikan Rindu-Mimie Afinie
Permata Hati-Ma Lee Chuswan
Suite 1908-Sri Diah
Selamat Malam Tan Sri - Sri Diah
Pergilah Sepi-Fauziah Ashari
Tak Seindah Mimpi-Sharifah Abu Salem
Air Mata Kasih-Norhayati Berahim
Ombak Rindu-Fauziah Ashari
Sehangat Asmara-Aisya Sofea
Cinta Pertama-Norhayati Berahim


***
Tiada Batasan Sayang - Norhayati Berahim
Rinduku di Angin Lalu -Norishah Abu Bakar
Lafazkan Cintamu - Aida Adriani
Janji Kasih - Sri Diah
Kembalikanlah Kasihku - Nazawati Abdul Manap
Adam & Hawa - Aisya Sofea
Demi Kasih Ini -Hasreeyati Ramli
Bahagia Itu Miliknya - Rozita Abdul Wahab
Cinta..Tiada Akhirnya - Fauziah Ashari
Emilya Zulaikha -Ariff Affandy
Dendam Yang Terindah-Fatinilam Sari Ahmad
Keranamu Ain-Noorsuraya
Harga Diri - CT Rohaya Abu
Mimpi Kita Serupa-Siti Hasneza Abdul Hamid
Dia Lebih Mengerti-Norhayati Berahim
Tak Seindah Impian-Haikal
Mencari Cinta-Leeya Meeyra
Asmara Yang Pertama-Nass Alina Noah
Pelabuhan Kasih-Lily Suriani
Nota Cinta Buatmu-Norhayati Berahim
Impian Kasih- Liza Zahira
Masih Ada Rindu-Mimie Afinie
Ria Qistina-Bikash Nur Idris
Jauh-Aisya Sofea
Setia Menanti-Fauziah Ashari

**1/2
Lagu Rindu-Ayu Emelda
Secebis Rindu- Alis Ashiqin
Rindu Berdetik Lagi - Zuraidah Othman
Nilai Cintamu-Eka Fahara
Saat Cinta Bersemi - Damya Hanna
Setulus Janji-Aina Emir
Seindah Memori - Ilani Mysara
Seharum Kasih-Aina Emir
Badai Di Hati-Fazie Hanna
Kabus Kasih - Eka Fahara
Seindah Derita-Norhayati Berahim

**
Sutera Kasih-Sirhan Ansari


Contact Me

If you want to be updated on this weblog Enter your email here:
rss feed