Monday, August 16, 2004
Arjuna Hati - Norzailina Nordin

"Engkaukah itu dalam tidurku? Engkaukah jua dalam jagaku?




Syabas saya ucapkan kepada Norzailina Nordin di atas kemunculan karya terbarunya Arjuna Hati. Inilah initpati karya mantap dan matang yang selama ini saya cari di dalam kebanyakan novel Melayu di pasaran. Norzailina berjaya membawa saya melalui satu zaman kolonial dan menjelajah ke bumi England untuk mencari asal keturunan Shahbudin-Dean yang terdampar di England seratus tahun yang lalu secara tidak sengaja. Kajian mendalam Norzailina tentang Arjuna Hati begitu terserlah sekali. Inilah kekuatan cerita Arjuna Hati sebenarnya dan inilah juga yang sering saya sebut dalam ulasan-ulasan saya yang lepas. Arjuna Hati berjaya mencabar minda saya dan membuatkan saya tidak sabar-sabar menghabiskan novel ini dalam masa 2 hari. Norzailina berani meneroka satu tema berunsurkan sejarah keturunan yang jarang sekali dikupas oleh penulis-penulis novel yang lain. Idea Norzailina begitu unik. Kisah percintaan sebenarnya saya rasa hanyalah satu plot sekondari dalam Arjuna Hati. Plot utamanya lebih berkisar mengenai nilai kekeluargaan dan keazaman merapatkan kembali tali persaudaraan yang lama terpisah di antara dua benua.

Pada amnya, novel-novel Melayu banyak berkisar tentang kisah percintaan dengan tema yang begitu cetek. Kupasan mengenai cinta juga tidak mendalam. Mungkin kerana mengikut kehendak para penerbit yang lebih berminat untuk menerbitkan novel popular sebab sememangnya novel popular lebih banyak terjual berbanding dengan novel yang agak "berat". Tetapi, saya rasa, masyarakat kita semakin ramai yang sudah "educated" dan pastinya mereka juga mahukan bahan bacaan yang bukan sahaja popular tetapi mempunyai elemen-elemen positif yang mendalam yang mendidik mereka mengenai kehidupan.

Resipi Norzailina kali ini memang ternyata berbeza namun saya pasti Arjuna Hati. sudah menjadi panas di pasaran. Ini berdasarkan dari reaksi-reaksi positif yang saya dapati dari kawan-kawan dan reaksi pembaca di laman web Alaf 21.

Arjuna Hati. pasti tidak akan mengecewakan.

Rating: ****1/2 (Best)

Posted at 08:03 am by carriekirana

najib
June 16, 2009   12:53 AM PDT
 
ok...but pening part middle cite ni...
gnerasi ke gnerasi...huh...but....exllent...
lg 1...ending...kurang mmuaskn lorhh...
thnx a lot...diz sngt mnrik jln citenye...
xde insuran
September 9, 2006   12:40 PM PDT
 
saya merasa tertekan kerana buku ini dimasukkan sebagai salah satu karya kajian malay background speaker bagi pelajar year 12 australian matriculation. pada seawal saya memulakan pembacaan, saya mengakui saya agak tertarik dengan permulaan cerita tentang dean. namun, sebaik sahaja tibanya ke zaman azhari, saya terus hilang minat terhadap cerita memandangkan pembangunan watak yang sgt lemah kurang sesuai. watak serena terutamanya, begitu kemelayuan hinggakan sukar untuk saya menetapkan dalm ingatan sewaktu saya membaca bahawa serena itu 'minah salleh'. saya fikir ada baiknya penulis membuat cerita berlatar belakangkan masyarakat malaysia kerana penulis dilihat belum bersedia menulis kisah kehidupan masyarakat luar. anyway, GOOD LUCK!
Name
December 30, 2005   12:53 PM PST
 
bolehlah.....
mawar
August 30, 2005   12:33 AM PDT
 
Saya membaca buku ini setelah melihat review carrie.

Saya pernah tinggal 10 tahun diUK dan memang penulis ini melakukan kajian mendalam untuk buku ini. Latarbelakang sejarah tepat dan terperinci dan paparan kisah 'jatuh-bangun' Dean dan orang sezamannya realistik, tepat dan penelitian cekap oleh penulis.

Gambaran tempat dan suasana juga teliti dan menyakinkan seolah2 penulis menulis dari UK! Ye ke?

Namun di awal novel, banyak 'phrase' atau ayat2 terasa seperti terjemahan English-Malay...agak menganggu kerana sepatutnya saya sedang membaca novel melayu.

Satu lagi kesan 'interesting' saya rasai adalah sewaktu membaca dialog antara Azhari dan Serena; otak saya menterjemahkan dialog melayu itu ke English (siap dgn slangnya) supaya dialog itu menjadi realistik! Kesan yang agak lucu bagi saya!

Tapi..tapi..tapi..walaupun perjalanan ceritanya menarik dan realistik tapi..pada saya kesudahannya mengecewakan...penulis macam nak cepat sudahkan cerita dan membiarkan keadaan tidak diselasaikan dgn memuaskan, membuatkan saya terkejut, marah dan tak syok dgn watak utama..orang kata hilang respect.. Terasa macam penulis nak ambil jalan mudah mengakhiri cerita dan tak nak 'explore' lain kemungkinan.
Kalaupun kesudahan itu yang dipilih..bagi saya harus ada 'penyelesaian' antara watak yg lebih memuaskan agar pembaca tidak rasa terkilan dan rasa 'tak fair'...kalau sayalah..SIGH!
iza^_^
April 14, 2005   11:02 AM PDT
 
xpenah baca this book coz not interest sinopsisnye. tapi cover buku nye memang menarik dan beautiful
ryana
March 24, 2005   11:05 AM PST
 
Saya suka sgt jln certa dlm buku Arjuna Hati ni. Sbnrnya dah lama sgt nak beli buku ni. Tapi bila pergi bookstore saja... dah pegang tapi was-was nak beli atau tidak. Tambah pula bila adik ckp, tak payah belilah! Tak best! Rasanya dekat 3 kali pegang buku ni di bookstore. Kali yg terakhir tu beli juga. Saya kuatkan smngat utk membeli buku ni. Dan... akhirnya berbaloi juga duit yg saya laburkan utk buku ni. Thanks Kak Norzailina atas cerita yg lain dari yg lain!
ryn
January 8, 2005   12:52 PM PST
 
unlike her previous book/s I love this till d end. tp tak smua org suka dan nampak masih berlonggok kat bookstore :(
Em
December 21, 2004   12:18 PM PST
 
Best! Lain dari yang lain.
 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments







Previous Entry Home Next Entry


CARRIE KIRANA

Kuala Lumpur
10 Julai/Cancer
Tulis, baca, masak, muzik, tonton wayang, melancong
Ungu, Maroon, Hijau Pucuk Pisang
Maggi goreng, nasi ayam, tiramisu, blueberry cheesecake
Ice lemon tea, green tea
Hubungi/sembang dengan saya di:carriekirana2@yahoo.com

Saya bukan siapa-siapa, hanya seorang hamba Allah yang mencari ruang di alam maya ini untuk melakukan satu perkara yang menjadi sebahagian daripada saya - menulis.


"BACAlah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhanmu yang menciptakan (sekalian makhluk). Ia mencipta manusia dari sebuku darah beku. Bacalah, dan Tuhanmu yang maha Pemurah, Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan, Ia mengajar manusia apa yang tidak diketahuinya." - Terjemahan Ayat 1-5, Surah Al Alaq.

"Books showed me there were possibilities in life, that there were actually people like me living in a world I could not only aspire to but attain. Reading gave me hope. For me, it was an open door."-Oprah Winfrey

"You know you have read a good book when you turn the last page and feel as if you have lost a friend"-Anonymous.

LATEST ADDITION TO MY TREASURE TROVE OF BOOKSTORES

Times Pavilion - This is a new bookstore in town for booklovers and of course my new favorite place to find books. Excellent promotion for members - get 3 books for 2 - on top of that 5% for each book on discount; a lounge for members to enjoy chilling out and free WiFi
Borders- If you are lucky, you can get three books for the price of two books - Worth going
Times KLCC - I like Times very much because of the 10% off if you are a member , new arrivals - you can enjoy up until 25%- worth going
Popular, Ampang Point - Even better, sometimes you can get 20% off selected titles or the new arrivals
Kinokuniya KLCC - Check out some good promotions they have - new arrivals 20% off if you purchase another book of the same value or less
Minerva, Jalan TAR - a haven for Malay novel enthusiasts, attractive 20% off the wide range of Malay novels of your choice
MPH, Midvalley Megamall- Paling kedekut - you can only get points and once in the blue moon, you will get the red carpet specials but being a member doesn't get you much discount like the rest.



Bacalah seribu buku jika anda mahu menulis sebuah buku.


aku menulis bukan kerna nama... di sini aku coretkan pengalamanku, menjadi Cinderella Cinta, mengembara ke alam-alam cinta yang dizahirkan oleh deretan novelis... adakalanya perjalananku dihiasi denganGurindam Jiwayang indah dan telus; Pada satu ketika, aku juga dilambungOmbak Rindu. Aku terasa betapa Manisnya Cinta Yang Terindah dan Hangatnya Asmara. Adakalanya, cinta itu menjadi tragis lalu ia menjadi Rahsia Si Perindu. Kadang-kadang, hatiku tercuit... terusik... mengenangkan Epilog Cinta. Bila sampai masanya, air mataku juga bisa mengalir... Sesekali, ayat-ayat cinta yang indah kusimpan, untukku menulis rasa hatiku dalam ... diari dan surat... emel ? barangkali. Sudah jauh pengembaraanku... Mencari erti Cinta di bawah Bulan Yang Berbisik... di sebalik Bayangan Rindu... kadangkala aku terasa Bagaikan sang Puteri... menelusuri Labyrinth kehidupan namun sejauh mana aku pergi...aku hanya tahu yang satu...bahawa Syurga cinta akhirnya letaknya Di hati. - Carriekirana



.



   





<< August 2004 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31














































Name :
Web URL :
Message :

















Counters




Layang-layang- Koleksi Sajak Carriekirana

Bookrack - Carriekirana's Reviews on English Novels

Carrie's Column

Kolum Bintang Carriekirana



****1/2
Setulus Setia Seindah Nama - Siti Hasneza Abdul Hamid
Moga Kau Mengerti - Lily Haslina Nasir
Epilog Cinta - Lily Haslina Nasir
Hatiku Di Harajuku - Ramlee Awang Murshid
Nyanyian Tanjung Sepi - Noorsuraya
Tunjukkan Aku Satu Bintang - John Norafizan
Cenderawasih - Fatinilam Sari Ahmad
Cemburu Seorang Perempuan - Siti Hasneza Abdul Hamid
Arjuna Hati - Norzailina Nordin

****
5 Tahun 5 Bulan - Hlovate
Andai Kumiliki Semalam- Syamimi Aminolah
Percayalah - Ruby Hazri
Buatmu Kekasih - Aisya Sofea
Secebis Kasihmu - Syamimi Aminolah
Hati Yang Terusik -Nia Azalea
Pergilah Lara - Nor Erny Othman
Belaian Jiwa-Nor Erny Othman
Takagi Sayang - Nor Erny Othman
Yang Terindah - Anis Ayuni
Angin Dingin Dari Utara - Siti Hasneza Abdul Hamid
Untuk Semua Lelaki Yang Pernah Aku Cintai-Nor Erny Othman
Bagaikan Puteri-Ramlee Awang Murshid
Sempadan Tanpa Seri-John Norafizan
Rahsia Perindu-Ramlee Awang Murshid
Biru Ungu Cinta-Noorsuraya
Atas Nama Kasih - Salina Ibrahim
Kesturi - Fatinilam Sari Ahmad
Mahligai-Salina Ibrahim
Rindunya Kian Membara-Noosuraya
Tiada Indah-Ras Adibah Radzi
Bisikan Kasih-Norhayati Abdul Malek
Rindu Yang Pergi-Fazie Hanna
Kasihku Abadi - Shanika Latisha
Selamat Tinggal Sayang - Ma Lee Chuswan

***1/2
Surat Ungu Untuk Nuha - Noorsuraya
Relevankah Aku Di Hatimu - Rnysa
Jangan Biarkan Aku Menangis - Norhayati Berahim
Syurga Di Hati - Salina Ibrahim
Lelaki Terakhir- Sabariah Araur
Kau Laksana Bulan- Aina Emir
Kasih Antara Kita - Aleya Aneesa
Tanpamu Di Sisi - Puteri Andalas
Getaran Rindu - Norzailina Nordin
...Dan Mimpipun Bersatu - Izza Aripin
Semalam Ku Bermimpi - Aina Emir
Sutera Biru - Nor Rafishah Md Hassan
Kau Kekasihku-Anis Ayuni
Satu Janji - Ramlee Awang Murshid
Suara Hati-Anis Ayuni
Bukan Cinta Biasa - Izzul Izzati
Megalomania - Fatinilam Sari Ahmad
Tanah Andriyana-Noorsuraya
Gemersik Kalbu - Anis Ayuni
Untukmu Hana-Salina Ibrahim
Cintamu Di Hati-Aida Adriani
Manisnya Cinta - Anis Ayuni
Sesuci Cinta-Aina Emir
Pesona Rindu-Sharifah Abu Salem
Tiga Wajah-Lamia Aimal
Kau Yang Satu-Nia Azalea
Bisikan Rindu-Mimie Afinie
Permata Hati-Ma Lee Chuswan
Suite 1908-Sri Diah
Selamat Malam Tan Sri - Sri Diah
Pergilah Sepi-Fauziah Ashari
Tak Seindah Mimpi-Sharifah Abu Salem
Air Mata Kasih-Norhayati Berahim
Ombak Rindu-Fauziah Ashari
Sehangat Asmara-Aisya Sofea
Cinta Pertama-Norhayati Berahim


***
Tiada Batasan Sayang - Norhayati Berahim
Rinduku di Angin Lalu -Norishah Abu Bakar
Lafazkan Cintamu - Aida Adriani
Janji Kasih - Sri Diah
Kembalikanlah Kasihku - Nazawati Abdul Manap
Adam & Hawa - Aisya Sofea
Demi Kasih Ini -Hasreeyati Ramli
Bahagia Itu Miliknya - Rozita Abdul Wahab
Cinta..Tiada Akhirnya - Fauziah Ashari
Emilya Zulaikha -Ariff Affandy
Dendam Yang Terindah-Fatinilam Sari Ahmad
Keranamu Ain-Noorsuraya
Harga Diri - CT Rohaya Abu
Mimpi Kita Serupa-Siti Hasneza Abdul Hamid
Dia Lebih Mengerti-Norhayati Berahim
Tak Seindah Impian-Haikal
Mencari Cinta-Leeya Meeyra
Asmara Yang Pertama-Nass Alina Noah
Pelabuhan Kasih-Lily Suriani
Nota Cinta Buatmu-Norhayati Berahim
Impian Kasih- Liza Zahira
Masih Ada Rindu-Mimie Afinie
Ria Qistina-Bikash Nur Idris
Jauh-Aisya Sofea
Setia Menanti-Fauziah Ashari

**1/2
Lagu Rindu-Ayu Emelda
Secebis Rindu- Alis Ashiqin
Rindu Berdetik Lagi - Zuraidah Othman
Nilai Cintamu-Eka Fahara
Saat Cinta Bersemi - Damya Hanna
Setulus Janji-Aina Emir
Seindah Memori - Ilani Mysara
Seharum Kasih-Aina Emir
Badai Di Hati-Fazie Hanna
Kabus Kasih - Eka Fahara
Seindah Derita-Norhayati Berahim

**
Sutera Kasih-Sirhan Ansari






Contact Me

If you want to be updated on this weblog Enter your email here:




rss feed